Kwasy AHA


Kwas glikolowy 25-35%
Kwas glikolowy (naturalnie występuje w trzcinie cukrowej) został wprowadzony jako środek leczniczo-kosmetyczny ćwierć wieku temu.
Może on być stosowany w różnych stężeniach. Od zastosowanego stężenia zależy sposób i intensywność jego działania na skórę. Daje to możliwość dobrania stężenia w zależności od rodzaju skóry, charakteru zaburzenia i oczekiwanego efektu.

Zastosowanie kwasu glikolowego w peelingu:

Usuwanie przebarwień : (piegi, ostuda (melasma), plamy soczewicowate, przebarwienia pozapalne)
Przyspieszenie odnowy komórkowej.
Redukcja drobnych i głębszych zmarszczek - efekt odmłodzania
Spłycenie blizn.
Zapobieganie starzeniu się skóry.
Zmiękczenie i wygładzenie skóry.
Nawilżenie skóry.
Poprawa barwy i faktury skóry.
Trądzik grudkowo-krostkowy, zaskórniki.
Suchość skóry w przebiegu zmian chorobowych.


Kwas migdałowy
Kwas migdałowyjest otrzymywanym z migdałów alfa-hydroksykwasem (AHA). Wykonany przy jego użyciu peeling chemiczny charakteryzuje brak pieczenia i zaczerwienienia przy dużej efektywności terapeutycznej. Peeling nie wyłącza pacjenta z życia codziennego, a pojawiające się łuszczenie jest delikatne i łatwe do ukrycie przy użyciu powszechnie stosowanych kosmetyków nawilżających.Co najważniejsze kwas migdałowy w przeciwieństwie do innych kwasów jako jedyny z kwasów nie jest fotouczalający co znaczy że możesz go stosować latem oraz korzystać z solarium.

Kwas kojowy –
Kwas kojowy – środek stosowany w produktach do usuwania przebarwień skóry. Jest zbliżony pod względem właściwości chemicznych do hydrochinonu. W Japonii kwas kojowy stosowany jest od 1988r. w preparatach jako składnik rozjaśniający. W USA jest składnikiem roztworów wykorzystywanych w peelingach oraz środkach rozjaśniających skórę. Kwas kojowy obok własności depigmentacyjnych wykazuje także działanie antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Preparaty zawierające ten składnik nie tylko rozjaśniają przebarwienia, ale działają również przeciwzmarszczkowo i nawilżająco. Związek ten najczęściej stosowany jest w stężeniach od 3% do 5%. Kosmetyki najnowszej generacji do błyskawicznego redukowania przebarwień z reguły zawierają go w swoim składzie. Istnieją przekonujące badania, zarówno in vitro (w probówce) jak i in vivo (na żywym organizmie) wykazujące, że kwas kojowy jest skuteczny w hamowaniu produkcji melaniny.

Kwas kojowy - jest substancją o udowodnionych klinicznie właściwościach odbarwiających.

Ceny zabiegów przy użyciu kwasów AHA
Twarz90-119 zł
Twarz, szyja, dekolt149 zł
Plecy149 zł
Instytut Kosmetyki Nowoczesnej | Legnica, ul. Reymonta 18/1 | tel. 602 246 146 / 608 052 066